Chcesz zrobić zapas pokarmu na dłuższy czas lub na wypadek jakiegoś nieszczęścia, nagłej sytuacji kiedy mogłoby zabraknąć Cię na kilka dni. Tylko jak to prawidłowo przechować?
Wskaźniki według firmy Medela |
Przechowywanie naturalnego pokarmu wbrew pozorom nie jest problematyczne.
Na rynku mamy bardzo szeroki wybór pojemników i woreczków do przechowywania w lodówce i zamrażania. Są one dedykowane dla mleka matki i przygotowane do tego aby przykładowo mrozić pokarm przez kilka tygodni a nawet miesięcy bez utraty wartości odżywczych.
Aby odciągnąć pokarm musimy się odpowiednio przygotować. Hasło przewodnie to HIGIENA.
Musisz pamiętać o prawidłowej pielęgnacji piersi i brodawek. Przed przystąpieniem do odciągania zadbaj też o czyste dłonie i laktator. Dbaj o to aby te części laktatora, które bezpośrednio mają kontakt z Twoją piersią lub mlekiem były zawsze czyste przed przystąpieniem do "pracy".
Do higieny osobistej używaj najlepiej delikatnych środków, bezzapachowego mydła lub produktów przeznaczonych do pielęgnacji Twojej i zarazem dziecka- są one delikatne i nie będą wpływały na posmak i właściwości odciąganego pokarmu.
Zwróć uwagę na miejsce, w którym odciągasz pokarm- niech to będzie najlepiej zacisze domowe. Unikaj miejsc publicznych, gdzie roi się od bakterii.
Przechodząc już bezpośrednio do przechowywania.
Dedykowane do przechowywania pojemniki powinny być również odpowiednio zdezynfekowane i po prostu czyste :) Dla większej czytelności i porządku staraj się opisywać pojemniczki datami wraz z godziną odciągania. Mleko nawet mrożone również ma datę przydatności.
Przechowywane w lodówce może stać ok. 96 h, czyli 4 doby, natomiast mrożone daje radę od dwóch tygodni do nawet pół roku. Zdziwiona? Ja też byłam :)
No i uspokoję Cię, nie traci na wartości.
Tak więc spokojnie możesz teraz usiąść, odprężyć się i stopniowo odciągać zapasy pokarmu na czarną godzinę. Bądź spokojna, nic się z nim nie stanie jeżeli będzie odpowiednio przechowane.
Do następnego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz